Važno je znati

Odluka o roditeljstvu: da li smo spremni da imamo bebu?

mamaVit2021
Kategorija bloga
12.04.2021.

Roditeljstvo je najlepši, ali i najizazovniji zadatak za većinu odraslih. Da li smo spremni na ovaj korak u našem razvoju zavisi od mnogih faktora, a ono što je najvažnije je da je odluka pre svega lične prirode. 

Odluka o roditeljstvu je lična odluka

Imati dete za pojedince je veoma spontana i prirodna odluka. Nastaje kao rezultat celoživotnog maštanja i donosi se lako u trenutku kada pronađu partnera sa kojim dele slične životne ciljeve. Za sve druge proces odlučivanja nije nimalo jednostavan. U svetu u kojem smo sve svesniji da su tako velike odluke isključivo naše lične, i da ne bi trebale da se donose samo na osnovu očekivanja okoline, odluka za roditeljstvo je postala kompleksna. 

Ne postoji test spremnosti

Ne postoje jasni kriterijumi koje treba da “prođemo” kako bi se objektivno pokazalo da smo baš u tom trenutku spremni da postanemo roditelji. Međutim, ono što je poželjno je da imamo želju da postanemo roditelji, da smo spremni da svoje vreme posvetimo brizi o drugom, da smo spremni za promene u životu i redefinisanje prioriteta.

Pored odluke na ličnom nivou, veoma je korisno ispitati i da li Vi i Vaš partner imate dovoljno stabilan odnos, koji je spreman za novog člana porodice. Osim toga, u vezama koje imaju tendenciju da se završe brakom ili da postanu vanbračna zajednica, razgovor o očekivanjima i ciljevima za budućnost je sjajna prilika da procenite da li na ste brodu koji putuje u istom pravcu. Svakako ne biste želeli da tek nakon 5 ili 10 godina saznate da Vaš partner ne želi da ima dete, a da Vam to nikada do sada nije rekao. 

Bilo bi dobro da sebi postavite ova pitanja pre konačne odluke

1.Da li  vam je u redu ukoliko budete imali manje slobodnog vremena nego do sada?
2.Da li ste spremni da osim vaših potreba, potrebe vašeg deteta budu prioritet?
3.Da li ćete moći da se nosite sa tim da ćete ponekad možda morati da pravite ustupke i ne napredujete poslovno onako kako želite? Ukoliko se gajenje deteta u pojedinim trenucima bude konfrontiralo poslu.
4.Kako trenutno izgleda vaš partnerski odnos?
5.Da li odluku o potomstvu donosite zajedno sa partnerom?
6.Da li se Vi i Vaš partner međusobno bezuslovno prihvatate i poštujete?
7.Da li otvoreno komunicirate svoje potrebe i osećanja sa partnerom?
8.Da li znate da rešite konflikte na konstruktivan način?

Roditeljstvo je često nepredvidivo

Roditeljstvo sa sobom donosi mnoge promene. Veoma je važno da budemo svesni da su promene normalne, očekivane i neophodne. Ukoliko budemo očekivali da će život koji smo vodili do sada biti isti ili skoro isti, imaćemo više teškoća da se adaptiramo na roditeljstvo.

Način na koji ćemo se adaptirati ne možemo unapred da predvidimo. Ponekad se i sami iznenadimo snalažljivošću, brigom i posvećenošću svojoj bebi. Odnos koji formiramo sa bebom čije blagostanje zavisi samo od nas potpuno je autentično i drugačije od svih dosadašnjih iskustava brige o deci. Kroz svaki novi dan potrebe naše bebe nam postaju jasnije, mi postajemo sigurniji u novoj ulozi, a naš život dobija jedan sasvim novi i drugačiji smisao.

Podrška partnera je ključna

Nakon donete odluke o roditeljstvu, podrška partnera kroz proces oplodnje, trudnoće i perioda nakon porođaja je ključna kako bi odnosi u vašoj porodici bili zdravi i funkcionalni. Ukoliko je odluka o roditeljstvu doneta zajednički, ukoliko je vaš odnos stabilan, komunikacija zdrava i prisutno poštovanje partnera, utoliko ćete lakše biti tu jedno za drugo sa potencijalnim izazovima.

Nažalost, svi negativni odnosi se lako prelivaju u fazu porodice sa malim detetom. To znači da oni partneri koji do sada nisu znali da razgovaraju kada imaju problem, to neće ni sada znati ukoliko na tome nisu radili u međuvremenu.

Period pre nego što postanemo roditelji je savršen za lični razvoj, preispitivanje sopstvenih želja i potreba, ali i idealna prilika da odnos sa partnerom postane još bolji. 

Celoživotna odluka

Odluka da imamo dete naš život zauvek promeni i oboji. Veliki broj osoba se pronađe u roditeljstvu, uživa i shvati da je dobio sasvim novu vrednost u životu. Da li sebe vidite kao budućeg roditelja?

Reference:

1. Bartz A. 2019. Is parenthood for you? BabyCenter. Dostupno na: Is parenthood for you? | BabyCenter Pristupljeno: 16.9.2021.

2. Denise L, Davidman C, Davidman A (2016). Motherhood: Is it for me? Your Step-by-Step Guide to Clarity. York: Transformation Books

Važno je znati

Slični tekstovi

Linea nigra u trudnoći: kada i zašto se pojavljuje na stomaku trudnice?

Kategorija bloga

Linea nigra u trudnoći: kada i zašto se pojavljuje na stomaku trudnice?

Linea nigra je tamna vertikalna linija koja se pojavljuje tokom trudnoće duž stomaka trudnice. Primetna je kod većine trudnica, a posebno je karakteristična za žene sa tamnijom kosom i kožom.
Pročitajte više
Odluka o roditeljstvu: da li smo spremni da imamo bebu?

Kategorija bloga

Odluka o roditeljstvu: da li smo spremni da imamo bebu?

Roditeljstvo je najlepši, ali i najizazovniji zadatak za većinu odraslih. Da li smo spremni na ovaj korak u našem razvoju zavisi od mnogih faktora, a ono što je najvažnije je da je odluka pre svega lične prirode. 
Pročitajte više

Ukoliko imate pitanja slobodno nas kontaktirajte.