Važno je znati

Linea nigra u trudnoći: kada i zašto se pojavljuje na stomaku trudnice?

mamaVit2021
Kategorija bloga
18.04.2021.

Linea nigra je tamna vertikalna linija koja se pojavljuje tokom trudnoće duž stomaka trudnice. Primetna je kod većine trudnica, a posebno je karakteristična za žene sa tamnijom kosom i kožom. Nastaje kao posledica visokog nivoa hormona estrogena i progesterona. Nakon trudnoće, najčešće bledi u roku od nekoliko sedmica.

Šta je linea nigra?

Linea nigra odnosno tamna vertikalna linija na stomaku trudnice je latinski prevod “crne linije”. Najčešće nastaje u delu stomaka od pupka do pubične regije. Većina žena je ima tokom trudnoće, a najređa je kod trudnica svetle puti. Nije neobično ukoliko se javi i kod novorođenčeta. 

Zašto se linea nigra pojavljuje?

Nastajanje linea nigre tokom trudnoće pripisuje se lučenju hormona koje je intenzivnije nego uobičajeno, odnosno van perioda trudnoće. Estrogen i drugi hormoni utiču na ćelije koje sadrže melanin – pigment koji definiše boju kože. Nije u potpunosti jasno zašto ove ćelije (melanociti) postaju tamnije samo u određenom delu tela odnosno tamo gde je uočljiva linea nigra. 

Tokom trudnoće, osim linea nigre koža može da se menja na više mesta na telu. Pojedine žene imaju melazmu odnosno tamne “fleke” ili “pečate” po licu. Osim toga, promene se mogu desiti i na drugim pigmetiranim područjima kao što su areole oko bradavica i područje pazuha. 

Kada se pojavljuje linea nigra?

Kako trudnoća napreduje, nivo hormona raste, tako se vremenom pojavljuje i linea nigra – najčešće sredinom trudnoće. Zapravo, liniju na stomaku uvek imamo, samo je van trudnoće neprimetna i zove se linea alba odnosno bela linija. 

Da li postoji način da se spreči pojava linea nigre?

Sa obzirom na to da je pojava linea nigre povezana sa nivoom hormona ne postoji način da je izbegnete, ali može da se desi da budete jedna od trudnica kojima se ne ispolji. Postoji par pravila kojih biste mogli da se pridržavate ukoliko želite da preventivno deluje na melazmu, koja mogu biti korisna i za intenzitet kojim je vidljiva linea negra.

1. Koristite kremu za zaštitu od sunca
Izlaganje sunčevim UV zracima dodatno podstiče pigmentaciju odnosno promenu boje na koži. Iz tog razloga preporučljivo je da koristite kremu koja u sebi sadrži zaštitu i od UVA i UVB zraka, sa SPF 30 ili višim.

2. Izbegavajte depilaciju voskom
Depilacija voskom pogoršava pigmentaciju onih delova tela koje su sklone promeni boje kože. 

3. Koristite hipoalergijeske proizvode za kožu 
Tokom trudnoće trudite se da koristite preparate koji ni na koji način ne iritiraju kožu, jer svojim delovanjom mogu samo pogoršati pojavu melazme i drugih promena.

Kada mogu da očekujem da se linea nigra povuče?

Mada to nije slučaj baš kod svih žena, ali kod većine se linea nigra povuče u potpunosti i to posle nekoliko sedmica nakon porođaja. Ukoliko i nakon par meseci primetite da se nije spontano povukla, proverite sa svojim lekarom da li smete da koristite pojedine kozmetičke preparate za izbeljivanje kože. Ukoliko dojite bebu, veoma je važno da se prvo konsultujete sa stručnjakom pre upotrebe bilo kakvog preparata. 

Da li ću imati linea nigru u svakoj trudnoći?

Pojava linea nigre u pojedinačnim trudnoćama varira, odnosno ne može se sa sigurnošću predvideti. Jedino što je sigurno je da je veća verovatnoća da se pojavi onim trudnicama koje su je imale u prethodnoj trudnoći. Trudnoća je period koji većini žena ostane duboko urezan u pamćenje, i mnoge žene se baš tokom ovog perioda osećaju posebno sa svim (ne)očekivanim promenama kojima njihovo telo bude izloženo. Prigrlite ove promene i uživajte u trudnoći baš onakve kakve jeste. 

Reference:

1. Brar D. 2021. Linea nigra. BabyCenter. Dostupno na: Linea Nigra: When the Pregnant Belly Line Appears and Why | BabyCenter Pristupljeno: 16.9.2021.

2. American College of Obstetricians and Gynecologists. 2020. Patient FAQs: Skin Conditions in Pregnancy. Dostupno na: Skin Conditions During Pregnancy | ACOG Pristupljeno: 16.9.2021.

3. Tunzi M, Gray GR. Common Skin Conditions During Pregnancy. Am Fam Physician. 2007 Jan 15;75(2):211-218.

4. Motosko CC, Bieber AK, Pomeranz MK, Stein JA, Martires KJ. Physiologic changes of pregnancy: A review of the literature. Int J Womens Dermatol. 2017;3(4):219-224.

5. Vora RV, Gupta R, Mehta MJ, Chaudhari AH, Pilani AP, Patel N. Pregnancy and skin. J Family Med Prim Care. 2014;3(4):318-324.

Važno je znati

Slični tekstovi

Linea nigra u trudnoći: kada i zašto se pojavljuje na stomaku trudnice?

Kategorija bloga

Linea nigra u trudnoći: kada i zašto se pojavljuje na stomaku trudnice?

Linea nigra je tamna vertikalna linija koja se pojavljuje tokom trudnoće duž stomaka trudnice. Primetna je kod većine trudnica, a posebno je karakteristična za žene sa tamnijom kosom i kožom.
Pročitajte više
Odluka o roditeljstvu: da li smo spremni da imamo bebu?

Kategorija bloga

Odluka o roditeljstvu: da li smo spremni da imamo bebu?

Roditeljstvo je najlepši, ali i najizazovniji zadatak za većinu odraslih. Da li smo spremni na ovaj korak u našem razvoju zavisi od mnogih faktora, a ono što je najvažnije je da je odluka pre svega lične prirode. 
Pročitajte više

Ukoliko imate pitanja slobodno nas kontaktirajte.