Važno je znati

Začeće – evo kako da povećate šanse da ostanete u drugom stanju

mamaVit2021
Kategorija bloga
14.06.2021.

U idealnom scenariju, i u onom što svi zamišljamo da će se desiti baš nama, trudnoća vrlo brzo usledi nakon pomisli i prvog maštanja. Međutim, u realnosti ne znamo da li ćemo biti te sreće ili će za začeće biti potrebno malo više vremena i truda.

Glavni preduslovi za začeće

Za početak, bitno je da budete upoznati za najvažnijim činjenicama o oplodnji. Ovulacija je proces u kom se sazrela jajna ćelija oslobađa i spremna je za oplodnju. Do nje dolazi najčešće na sredini ciklusa, u proseku dve nedelje nakon menstruacije. Kada se jajna ćelija “oslobodi” iz jajnika, javlja se mogućnost da će u naredna 24 sata doći do oplodnje. Zato je od presudnog značaja da tog dana, ali i tokom dana koji prethode ovulaciji imate seksualni odnos. Spermatozoidi su nešto “dugotrajniji”, što znači da četiri do pet dana u toku meseca imate šansu za začeće.

Kako prepoznati ovulaciju

Ukoliko imate redovne menstuacije (“u dan”) verovatno već jasno prepoznajete kada imate ovulaciju i kada je savršeno vreme za začeće. Sa druge strane, ukoliko su vaši ciklusi neredovni, prepoznati ovulaciju nije jednostavan proces, ali je svakako moguć.

U apoteci možete nabaviti takozvane testove ovulacije koji se jednostavno koriste, a mere polni hormon LH odnosno luteinizirajući hormon. Kada je test pozitivan, to znači da je idealan trenutak za oplodnju. Nešto komplikovaniji, ali isto efikasan način detekcije ovulacije jeste merenje telesne temperature svakog jutra i praćenje blagih promena. Osim toga, tokom ovulacije možete primetiti i povećan sekret koji nastaje kao posledica povećanog nivoa hormona estrogena.

Ukoliko procenite da pored ovih znakova i dalje ne možete sa sigurnošću da kažete da imate ovulaciju, možete se javiti vašem ginekologu. Koristeći rezultate hormona iz krvi i ultrazvuk jajnika, lekar će vas precizno obavestiti o periodu ovulacije. Šanse za začeće su veće uz zdrav životni stil. Preporuka ženama koje planiraju trudnoću je svakako manje ili više detaljna analiza zdravstvenih statusa pre trudnoće. Osim toga, bilo bi veoma poželjno da:

1.postignete normalnu telesnu težinu,
2.budete fizički aktivni,
3.izbacite alkohol iz upotrebe,
4.prekinete sa pušenjem, ukoliko ste pušač,
5.smanjite dnevni unos kofeina.

Od trenutka kada počnete da planirate trudnoću, veoma je važno da svakodnevno uzimate vitamine koji u sebi sadrže folnu kiselinu (saznaj više o MAMAVIT). Na taj način preventivno ćete uticati na smanjenje rizika zdravstvenih problema bebe.

Kada je vreme da zatražite pomoć lekara

Većina žena koje žele trudnoću uspeju ukoliko godinu dana aktivno rade na tome. Međutim, ukoliko i nakon godinu dana niste uspeli da zatrudnite vreme je da se posavetujete sa ginekologom. U slučaju da imate preko 35 godina, preporučuje se odlazak kod lekara već nakon pola godine “pokušavanja”.

Parovi koji već imaju iskustva spontanih pobačaja, genetske ili druge zdravstvene probleme, takođe bi trebalo da kroz proces začeća prolaze pod nadzorom stručnjaka.

Psihološki aspekti u borbi za začeće

Problemi začeća danas su veoma aktuelna i sveprisutna tema. Uz pomoć medicine, mnogi parovi ipak uspevaju da se ostvare kao roditelji iako je put do toga bio neočekivan i stresan. Pored medicinskog nadzora, tokom ovog perioda veoma je važno da brinete i o svom mentalnom zdravlju. To ćete postići tako što ćete o ovoj temi otvoreno razgovarati sa partnerom, članovima porodice, prijateljima ili psihoterapeutom.

Mnogim ženama znači i povezivanje sa drugim ženama koje trenutno prolaze kroz isti problem.Proces začeća je kompleksan, ponekad nepredvidiv, ali i nejasan. Jedan broj parova i nakon detaljnih analiza ustanovi da je sve u redu, ali ipak do trudnoće ne dolazi. Ono što pomaže su svakako strpljenje, volja i vera da će do trudnoće na kraju teškog puta i doći.

Reference:

1. Boyd-Barrett C. 2021. Ovulation symptoms: How can I tell when I’m ovulating? BabyCenter. Dostupno na: Ovulation: Signs, Symptoms, and When You May Ovulate | BabyCenter Pristupljeno: 22.11.2021.

2. The American College of Obstetricians and Gynecologist (ACOG). 2019. Fertility awareness-based methods of family planning. Dostupno na: Fertility Awareness-Based Methods of Family Planning | ACOG Pristupljeno: 22.11.2021.

3. The American College of Obstetricians and Gynecologist (ACOG). 2020. Good health before pregnancy: Prepregnancy care. Dostupno na: Good Health Before Pregnancy: Prepregnancy Care | ACOG Pristupljeno: 22.11.2021.

4. Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. Optimizing natural fertility: a committee opinion. Fertil Steril 2017;107(1):52-58.

Podeli:

Ukoliko imate pitanja slobodno nas kontaktirajte.