Važno je znati

Višak kilograma pre trudnoće: Da li je u redu da držim dijetu?

mamaVit2021
Kategorija bloga
12.04.2021.

Za osobe koje pre trudnoće imaju poteškoća sa viškom kilograma, držanje dijete je veoma poželjno uz poštovanje pravila zdrave ishrane.

Prekomerna kilaža – potencijalni problemi

Dijeta pre začeća je veoma preporučljiva kako bi vaše telo bilo što približnije kilaži koja je optimalna za vas i vaše zdravlje. Prekomerna kilaža kod žena može prouzrokovati neredovne menstrualne cikluse što kao posledicu može imati otežano začeće. Osim toga, ukoliko tokom trudnoće imate višak kilograma veće su šanse da ćete imati problema sa hipertenzijom, dijabetesom, ali i izazovima pri porođaju.

Izbegavajte nezdrave dijete

Ako se odlučite da držite dijetu veoma je važno da izbegavate dijete u kojima je potpuno zabranjeno konzumiranje određene vrste namirnica. Pogotovo se to odnosi na dijete iz kojih su isključeni mlečni proizvodi, voće i povrće čijom restrikcijom svoj organizam uskraćujete za mnoge važne vitamine i nutrijente koji su vam neophodni za zdravu trudnoću.

Što se tiče ugljenih hidrata, za vaš organizam je najbolje da tokom dijete koristite “dobre” ugljenje hidrate kao što su žitarice punog zrna i integralni pirinač. Osim toga, možete da jedete (u većim količinama) nemasne proteine poput ribe i piletine. Konzumirajte voće, povrće kao i niskomasno mleko, jogurt i sir. Obroci treba da budu umereni i ne previše česti. Uz to je veoma važno da se tokom celog dana redovno hidrirate vodom. 

Pratite ove korake kako bi vaše telo bilo zdravo i spremno za trudnoću:

1. Obratite pažnju na ono što jedete

Vaš dnevni unos namirnica bi trebalo da sadrži:
1) najmanje 5 porcija žitarica (najbolje od celog zrna),
2) dve činije voća (raznolikog, a posebno onog bogatog vitaminom C),
3) dve i po činije povrća (konzumirajte povrća od zelenog do onog bogatog skrobom),
4) Oko 150g namirnica bogatih proteinom (riba, pasulj, belo meso, svinjetina. jaja,  orašasti plodovi),
5) najmanje 3 porcije mlečnih odnosno proizvoda bogatih kalcijumom,
6) 6 kašičica uljane repice ili maslinovog ulja,
7) izbegavajte masnu odnosno brzu hranu.

2. Budite aktivni
Vežbama razvijate mišićni tonus, vaše telo postaje snažnije i pomaže vam da sagorite više kalorija – pa čak i tokom sna. Osim toga, vežbama ćete ojačati kosti i osiguraćete da gubitak težine ne bude propraćen i gubitkom mišićnog tkiva. 60 minuta umerene fizičke aktivnosti većim brojem dana u nedelji pomoći će vam da izgubite višak kilograma ali i zadržite željenu težinu kada do nje dođete. 

3. Pokušajte da nedeljno mršate barem 500g
Ukoliko nedeljno skidate između 500g i 1kg, to će Vam predstavljati dokaz da gubite masti. Ako mršate mnogo više od kilogram, to će najverovatnije značiti da gubite tečnost ili sagorevate mišićnu masu umesto masti. 

Kada počnete da planirate trudnoću veoma je važno da pored ishrane u organizam i unosite i folnu kiselinu, cink, selen, inozitol, ali i sve druge minerale i vitamine koji su neophodni kako tokom procesa oplodnje, tako i tokom trudnoće i nakon porođaja. Dovoljne kolilčine folne kiseline, cinka, selena, inozitola, ali i svih drugih potrebnih minerala i vitamina možete dobiti i redovnim uzimanjem Mamavit Plus (saznajte više o Mamavit Plus). Kada pred sebe postavite realno ostvarljiv cilj, a pri tom imate jasnu motivaciju iz kog razloga želite da izgubite kilograme, svaki naredni korak postaće lakši. Znajte da je vaše zdravlje jedno od prvih koraka kojim doprinosite zdravlju vaše buduće bebe. 

Reference:

1. Swinney B. is it ok to diet before trying to conceive? BabyCenter. Dostupno na: Is it okay to diet before trying to conceive? | BabyCenter Pristupljeno; 16.9.2021.

Podeli:

Ukoliko imate pitanja slobodno nas kontaktirajte.