Važno je znati

Šta je baby blues i zašto je važno da o njemu govorimo?

mamaVit2021
Kategorija bloga
12.04.2021.

Nakon rođenja bebe, većina mama prolazi kroz stanje poznato kao “baby blues”. Pročitajte zašto je “baby blues” očekivan u prvim nedeljama nakon porođaja i šta ga karakteriše. 

Zašto se ponekad ne osećam srećno nakon rođenja bebe?

Nakon rođenja bebe, uobičajeno je da očekujete promene raspoloženja i da se ponekad osećate plačljivo. Iako skoro nijedan drugi događaj u životu za vas nije imao toliki značajan, ipak prilagođavanje na novu ulogu u kojoj ste se našli često može biti iscrpljujuće. Drugim rečima, pored toga što roditeljstvo sa sobom nosi neopisivu sreću, istovremeno pred nas stavlja izazove za koje nismo znali da postoje. 

Nije neobično ako se budete osećali zabrinuto, tužno, “zaglavljeno” u nekom od trenutnih problema sa bebom, plačljivo u situacijama koje vas ranije ne bi pogodile na isti način. Možete očekivati i promene apetita, ali i probleme sa nesanicom. Češće nego inače može se desiti da budete nervozni, iziritirani i zabrinuti.

Sve nabrojane emocije i stanja su normalna u prvim nedeljama nakon porođaja. Čak 80% mama nakon prvog porođaja doživljavaju “baby blues”. Ovo stanje najčešče traje dve do tri sedmice nakon porođaja, a zatim u potpunosti ili delimično prolazi.

Zbog čeka nastaje “baby blues”?

Nastaje kao posledica fizičkih ili emocionalnih promena ili interakcijom oba. Nakon porođaja dešavaju se nagle promene u telu, nivo hormona opada, a vašem organizmu je potrebno vreme da se adaptira na sve promene. Ovi istovremeni procesi mogu za posledicu da imaju veliku iscrpljenost i sami po sebi da prouzrokuju “baby blues”. 

Gledano iz ugla mentalnog stanja u kojem se porodilje nalaze u prvim nedeljama, može se reći je ovaj period veoma izazovan. Mame su često zabrinute da li je beba dobro, da li lepo spava i jede, ali i stalno se preispituju da li one svojoj bebi pružaju adekvatnu negu. Sva iskustva su potpuno nova pa je i preplavljenost intenzivnim pozitivnim i negativnim emocijama sasvim opravdano i normalno stanje. 

Šta mogu da učinim da osećam bolje?

Odmor i podrška porodice i prijatelja mogu vam pomoći da kroz ovaj period prođete koliko je moguće dobro i da se ubrzo osetite bolje. U prvim nedeljama zbog potrebe za intenzivnom negom novorođenčeta, mame imaju tendenciju da svoje potrebe potpuno zanemare, čak i one najneophodnije kao što je spavanje.

Svakako da nije lako biti u potpunosti posvećen bebinim potrebama i paralelno zadovoljavati svoje, ali je važno da svoje potrebe ne izgubimo iz vida i kada god situacija to dopušta da uzmemo (kratak) predah za sebe. Dremka od pola sata će vam mnogo više značiti nego da niste spavali ni tren. 

Oslonite se na druge na one segmente u kojima mogu da vam budu od pomoći. Razgovarajte sa partnerom ili drugom bliskom osobom o tome kako se osećate i na koji način mogu da vam budu od pomoći. 

Ukoliko ste u kontaktu sa mamama koje trenutno prolaze kroz istu životnu situaciju, veoma će vam značiti da znate da neko doživljava slične emocije i prevladava iste izazove. 

Kako da razlikujem “baby blues” od postpartalne depresije?

Glavna razlika između “baby blues”- a i postpartalne depresije je u intenzitetu simptoma i u trajanju. “Baby blues” najčešće traje dve do tri sedmice, dok je za postpartalnu depresiju karakteristično da su emocije intenzivne, da ne nestaju vremenom i da ju je veoma važno tretirati što pre, na pravi način odnosno uz pomoć stručnjaka.

Dakle, ako se nakon par nedelja promenljivog raspoloženja, emocija tuge, nelagodnosti, nervoze nastave i pri tom značajno ometaju vaše svakodnevno funkcionisanje i navikavanje na novi period u životu, neophodno je da o tome pričate sa najbližima i bez odlaganja potražite psihološku pomoć.

Šta da radite kada vaša draga osoba prolazi kroz “baby blues”?

Najvažnija stvar koju treba da ponavljate mami koja se nedavno porodila je da je sasvim u redu da se oseća iscrpljeno i tužno ponekad, kao i da se većina žena oseća na isti način u toj životnoj situaciji. Osim toga, naglasite joj da razumete zašto se oseća preplavljeno emocijama i da joj sve što radi sasvim dobro ide od ruke.

Ponudite joj emotivnu podršku, motivišite je da otvoreno razgovara o tome kako se oseća i pomozite joj oko bebe i održavanja domaćinstva. Ovakve životne situacije najčešće ne traju dugo i biti nekome od pomoći baš tada je sjajan gest i znak ljubavi i poštovanja. 

Reference:

1. Ding K. 2020. The baby blues. BabyCenter. Dostupno na: The baby blues | BabyCenter Pristupljeno: 16.9.2021.

2. American College of Obstetricians and Gynecologists. 2019. FAQ: Postpartum depression. Dostupno na: Postpartum Depression | ACOG Pristupljeno: 16.9.2021.

3. Center for Disease Control and Prevention. 2021. Depression during and after Pregnancy. Dostupno na: Depression During and After Pregnancy (cdc.gov) Pristupljeno: 16.9.2021.

4. Nationa Institurte of Mental Health. Postpartum depression Facts. Dostupno na: NIMH » Perinatal Depression (nih.gov) Pristupljeno: 16.9.2021.

5. Viguera A. 2021. Postpartum blues and unipolar depression: Epidemiology, clinical features, assessment, and diagnosis. UpToDate. Dostupno na: Postpartum unipolar major depression: Epidemiology, clinical features, assessment, and diagnosis – UpToDate Pristupljeno: 16.9.2021.

Podeli:

Ukoliko imate pitanja slobodno nas kontaktirajte.