Važno je znati

Saveti na koji način možete da pomognete bebi koja ima grčeve

mamaVit2021
Kategorija bloga
14.06.2021.

Kako da prepoznate da Vaša beba ima grčeve

Do 4. meseca starosti, 80 – 90% beba u određenoj meri ima grčeve. Bolove koje pritom osećaju izražavaju plačem, često neutešnim. Roditelji ove faze u odgajanju bebe doživljavaju stresno, zbog neispavanosti, ali i frustracije jer ne postoji univerzalno rešenje koje će u potpunosti zaustaviti grčeve. Grčeve ćete prepoznati ako je vaša beba zdrava, ali ipak plače nekontrolisano. Da bismo bili sigurni da je o njima reč prepoznaćemo da beba plače više od tri sata bez prekida, najmanje tri puta nedeljno u proteklih tri sedmice. 

Nije reč o bolesti, niti može da vašoj bebi stvori bilo kakve dugoročne posledice, ali jeste period koji je iscrpljujući i za bebe i za roditelje.Prvi simtomi javljaju se oko druge nedelje života i mogu trajati do punih četiri meseca. Potrebno je da Vaš izabrani pedijatar bude upoznat sa bebinim stanjem i utvrdi da li postoje medicinski razlozi problema.

Šta da radite kada beba ima grčeve

Ako vaš lekar potvrdi da beba zaista ima probleme sa grčevima, pokušajte da joj pomognete na jedan od sledećih načina:
1. Blago je masirate
Pažljivim i blagim pokretima masirajte bebu i pratite njenu reakciju. Može joj prijati i smiriti je, ali takođe je masaža može prestimulisati i učiniti da se oseća razdraženo. U svakom slučaju, možete pokušati.

2. Puštajte umirujuće zvuke
Bebama prijaju zvuci koji ih podsećaju na zvuke iz maminog stomaka. To su zvuci kućnih uređaja, naročito usisivača, ili bilo koje repetitivne melodije poput padanja kiše. Na internetu sigurno možete naći one “po meri” vaše bebe.

3. Ipak – neka bude tiho
Svaka beba je priča za sebe, pa tako vašoj bebi tokom perioda kada bude imala grčeve bude najviše prijala tišina, pasivnost, čak i tamnija soba. Što manje stimulacije koja je remeti. Ako primetite da je različiti zvuci dodatno iritiraju, proverite da li drugačije reaguje na tišinu.

4. Njišite je
U ljuljalici ili na rukama. Skoro sve bebe su pravi zavisnici od umirivanja nežnim, ritmičnim ljuljanjem. Za roditelje je danonoćno nunanje bebe koja ima grčiće stresan početak roditeljstva, ali je ovo jedan od najefektivnijih načina da bar na kratko bebi skrenete pažnju sa bolova koje oseća. 

5. Izađite napolje
U stresnim trenucima za bebu i Vas promena je ponekad najbolje rešenje. Izlazak napolje, u šetnju, u okruženje novih slika, zvuka, mirisa, mogu da smire bebu i podstaknu je da lakše zaspi i odmori. Isto tako, nakon dugog boravka napolju, ulazak u tiho i poznato okruženje je mogu opustiti.

6. Menjajte položaje
Kada se uznemiri, probajte da je držite u različitim položajima. Čvrsto uz vas, ili okrenutu da može da prati šta se dešava oko nje, ili čak na stomačiću ležeći na vašim nogama. Menjajte položaje dok ne vidite u kojoj joj je najmanje neprijatno.

7. Umotajte je
Sa obzirom na to kako su bebe u stomaku “ušuškane”, umotavanje u ćebe ili pelenu često može da ih umiri. Na internetu možete naći više načina (baby swaddling) na koji možete da je ušuškate tako da se oseća sigurno i prijatno.

Situacije u kojima je umotavanje najkorisnije:

1) kada beba ne može da se smiri da bi jela,
2) neposredno pre uobičajene pojave grčeva,
3) pre nego što je stavite na spavanje.

Ova metoda nije samo korisna da bi se beba uspavala, nego i da bi se naspavala. Istraživanja su pokazala da bebe koje su umotane čvršče spavaju od drugih beba. To je zato što nagli pokreti (trzaji) koji se dešavaju tokom sna njih ne bude.

Ono što je važno je da u situacijama kada ste lepo ušuškali svoju bebu, imate nadzor da se slučajno ne bi okrenula na stomak i bila direktno okrenuta glavom na dole. Da bi sprečili da se to dogodi, nemojte je uvijati nakon drugog meseca starosti odnosno kada počne da se okreće na stranu. 

8. Stavite je u toplu kupku
Topla kupka u sred plača bebe može joj odvući pažnju i opustiti je. Toplota vode, kao i zvuci slavine ili brčkanja mogu prijati vašoj bebi i umanjiti stres zbog grčeva. 

9. Ponudite joj cuclu (dudu)
Bilo šta što i malo pomaže bebi u trenucima grčeva, vama i njoj će značiti puno. Cucla je za pojedine bebe najveća uteha, dok je druge odbijaju. Redovno joj nudite cuclu, pa će možda i one najupornije bebe prihvatiti ovaj način utehe. 

10. Pomozite joj da se oslobodi viška gasova (vazduha)
Ponekad bebe koje imaju grčiće imaju problema i sa “gutanjem” previše vazduha tokom plakanja. To može izazvati bolove, pa je korisno ako beba jede što je moguće uspravljenija. Takođe, podstičite je na podrigivanje to jest izbacivanje viška vazduha što češće.

11. Stavite joj flašicu sa toplom vodom na stomačić
Pojedinim bebama prija osećaj toplog na stomačiću i pomaže im da se bolje izbore sa bolovima koje osećaju. Sipajte toplu vodu u flašicu i umotajte je u peškir. Veoma je važno da voda ne bude pretopla već prijatna. 

12. Probajte da joj date odgovarajuće probiotike
Bebe koje imaju grčeve imaju drugačije crevne bakterije od beba koje nemaju probleme. Studije su dokazale da probiotici pomažu da se bebama smanje simptomi, što posebno važi za dojene bebe. 

Tokom perioda grčeva ono što je najvažnije je da ne okrivljujete sebe da vi radite nešto pogrešno. U svakom slučaju, faza grčeva će proći, a vi ćete dati sve od sebe da joj bolne periode barem malo olakšate.

Reference:

1. Ding K. 2019. Colic in babies: What it is, how long it lasts and what you can do. BabyCenter. Dostupno na: Colic in babies: Timeline, remedies, and coping tips | BabyCenter Pristupljeno: 22.11.2021.

2. Colic Relief tips for parents. HealthyChildren.  Dostupno na: Colic Relief Tips for Parents – HealthyChildren.org Pristupljeno: 22.11.2021.

3. Probiotics in infant formula. HealthyChildren. Dostupno na: https://healthychildren.org/English/ages-stages/baby/formula-feeding/Pages/Probiotics-in-Infant-Formula.aspx Pristupljeno: 22.11.2021.

4. Cohen GM, Albertini LW. Colic. Pediatr Rev. 2012; 33(7): 332–333.

5. Gelfand A. Infant Colic. Seminars in Pediatric Neurology. 2016; 23(1):79-82.

6. Merritt RJ et al. North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition Position Paper: Plantbased Milks. JPGN 2020; 71: 276–281.

7. Carten M. Colic. KidsHealth. Dostupno na: https://kidshealth.org/en/parents/colic.html Pristupljeno: 22.11.2021.

8. Petzoldt J, Wittchen HU, Wittich J, Einsle F, Höfler M, Martini J. Maternal anxiety disorders predict excessive infant crying: a prospective longitudinal study. Arch Dis Child. 2014 Sep;99(9):800-6.

9. Sung V, D’Amico F, Cabana MD, Chau K, Koren G, Savino F, Szajewska H, Deshpande G, Dupont C, Indrio F, Mentula S, Partty A, Tancredi D. Lactobacillus reuteri to Treat Infant Colic: A Meta-analysis. Pediatrics. 2018 Jan;141(1):e20171811.

10. Turner TL, Palamountain S. Patient Education: Colic (excessive crying) in infants (Beyond the Basics). UpToDate. Dostupno na: https://www.uptodate.com/contents/colic-excessive-crying-in-infants-beyond-the-basics Pristupljeno: 22.11.2021.

Podeli:

Ukoliko imate pitanja slobodno nas kontaktirajte.