Važno je znati

Kofein u trudnoći: da li je štetno piti kafu i druge kofeinske napitke?

mamaVit2021
Kategorija bloga
25.04.2021.

Da li trudnice smeju da piju kafu? Odgovor stručnjaka je da mogu, ali da je potrebno da smanje unos na 200 miligrama dnevno što je otprilike jedna šolja kafe.

Šta kažu istraživanja o vezi kofeina i trudnoće?

Iako je umrežena preporuka za unos kofeina tokom trudnoće 200 mg ili manje, pojedini stručnjaci veruju da i umeren unos kofeina tokom trudnoće može biti rizičan.U jednom istraživanju Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD, pronađeno je da su žene koje su unosile i manje od 200 mg kofeina dnevno imale nešto manje bebe od onih trudnica koje nisu koristile kafu odnosno napitke sa kofeinom. Po rečima istraživača, moguće je da kofein utiče na stezanja krvnih sudova u materici i placenti i na taj način smanjuje količinu krvni koja dolazi do bebe.

Osim toga, ističu da kao posledica konzumiranja kofeina tokom trudnoće, bebe mogu biti sklone naglom dobijanju težine nakon porođaja, kao i kasnijoj prekomernoj težini tokom života, bolestima srca i dijabetesu. U drugim studijama nisu pronađeni rizici za one trudnice koje koriste umerenu količinu kafe odnosno kofeina. To znači da se većina stručnjaka slaže da je bezbedno koristiti do 200 miligrama dnevno. 

Bebi treba više vremena da metaboliše kofein

Kada popijete kafu, kofein nalazi svoj put do amnionska tečnosti i krvotoka vaše bebe. Vaše telo već ima ustaljen način metabolisanja kofeina, dok je bebin organizam i dalje u razvoju i iz tog razloga je potrebno više vremena da se kofein “izbaci” iz njenog metabolizma. Drugim rečima, nakon popijene kafe, beba će duže vreme nego vi biti izložena uticajima kofeina.

Način na koji ste vi podnosili kofein u periodu pre trudnoće ne mora se poklapati sa načinom na koji kofein utiče na vaš organizam u trudnoći. S obzirom na to da je kofein vrsta stimulansa, utiče na povišen krvi pritisak i otkucaje srca. Može izazvati gorušicu, ali i uticati na češče mokrenje. Psihološki, kofein podstiče nervozu i nesanicu. 

Efekti koje kofein ima na vaš organizam postaće uočljiviji kako trudnoća bude napredovala. To se dešava jer opada brzina razgradnje kofeina u organizmu i time se povećava njegov nivo u krvotoku. U drugom semestru, vašem organizmu će trebati duplo više vremena da obradi kofein u odnosu na period kada niste bili trudni, a tokom trećeg semestra biće mu potrebno tri put više vremena. Kao posledica toga, vaša beba mora da se “izbori” sa većom količinom kofeina kako vreme prolazi. 

Još jedan motiv da smanjite ili potpuno izbacite kofein jeste njegov negativan uticaj na razgradnju gvožda. S obzirom na to da je trudnoća i inače poznata kao period u kome je gvožđe deficitarno, konzimacije kafe nikako vam neće biti saveznik. Trudite se da pijete kafu između obroka kako bi uticaj kofeina na razgradnju gvožda bio što manji. 

Postoji više načina da smanjite unos kofeina

Jasno je da postoje mnogi objektivni razlozi zbog kojih ima smisla da uložimo dodatne napore kako bismo tokom trudnoće smanjili nivo unosa kofeina. Nije jednostavno. Posebno ne onim trudnicama kojima je ispijanje kafe sastavni deo svakog dana i deo mnogih dnevnih rituala, ustajanja, odmaranja…

Evo par saveta koji vam potencijalno mogu biti korisni kako biste kofein smanjili na optimalan nivo tokom trudnoće: 

  • Postepeno smanjujte unos
    Ako ste strastveni ljuditelj kafe ili drugih proizvoda sa kofeinom (čajevi, Coca – Cola), naglo smanjenje unosa verovatno bi vas učinilo previše nervoznim i nemotivisanim. Zato dajte sebi vreme i postepeno smanjujte količine napitaka sa kofeinom, ali imajte u vidu da biste trebali da ubrzo konzumirate samo jednu šolju kafe, jer je to najbolje za vaše i zdravlje vaše bebe. 
  • Napravite napitak sa manje kafe
    Na primer, ako pravite nes kafu možete postepeno smanjivati količinu kafe koju koristite prilikom spremanja. Dodajte malo više mleka ili na neki drugi način smanjite količinu, a da i dalje imate užitak pijenja kafe. 
  • Potražite druge izvore energije
    U periodu pre trudnoće, kafa vam je često služila da vam omogući dodatnu energiju, razbudi vas, pomogne da lakše prođete kroz dan. Sada, kada ste trudni, bilo bi poželjno da posegnete za drugim načinima. Probajte da spavate baš onoliko koliko vam vaše novo stanje nalaže i odmarajte u tok dana. Hranite se zdravo i vežbajte. U tom slučaju, osećaj snage i energije sigurno neće izostati.

Za velike ljubitelje kafe sve ove informacije ne ostavljaju pozitivan utisak, i sigurno se pitate kada ćete ponovo moći da bezbrižno konzumirate kafu. Ako budete dojili bebu, oprez će biti potreban i tokom perioda dojenja, pogotovo u prvim mesecima. Tako da, jedino što vam ostaje je da se naoružate strpljenjem i budete svesni da to radite zbog vaših najmilijih. 

Reference:

1. Lake K. 2021. Caffeine during pregnancy. BabyCenter. Dostupno na: Can pregnant women drink coffee? Learn about caffeine and pregnancy | BabyCenter Pristupljeno: 15.9.2021.

2. Center for Science in the Public Interest. Caffeine Chart. Dostupno na: Caffeine Chart | Center for Science in the Public Interest (cspinet.org) Pristupljeno: 15.9.2021.

3. Hoyt AT, Browne M, Richardson S, Romitti P, Druschel C; National Birth Defects Prevention Study. Maternal caffeine consumption and small for gestational age births: results from a population-based case-control study. Matern Child Health J. 2014;18(6):1540-51.

4. James JE. Maternal caffeine consumption and pregnancy outcomes: a narrative review with implications for advice to mothers and mothers-to-be. BMJ Evidence-Based Medicine 2021;26:114-115.

5. March of Dimes. 2020. Caffeine in Pregnancy. Dostupno na: Caffeine in pregnancy (marchofdimes.org) Pristupljeno: 15.9.2021.

6. National Institutes for Health. 2021. Moderate daily caffeine intake during pregnancy may lead to smaller birth size. Dostupno na: Moderate daily caffeine intake during pregnancy may lead to smaller birth size | National Institutes of Health (NIH) Pristupljeno: 15.9.2021.

7. Nisenblat V, Norman RJ. 2021. The effects of caffeine on reproductive outcomes in women. UpToDate. Dostupno na: The effects of caffeine on reproductive outcomes in women – UpToDate Pristupljeno: 15.9.2021.

Podeli:

Ukoliko imate pitanja slobodno nas kontaktirajte.