Važno je znati

Ishrana pre trudnoće – kako da budete sigurni da se hranite pravilno

mamaVit2021
Kategorija bloga
14.06.2021.

Najbolji savet koji možete da dobijete je da počnete sa pripremom svog tela za trudnoću onda kada prvi put pomislite da je želite u skorijoj budućnosti. Ishrana pre trudnoće treba da je zdrava jer na taj način povećavate šanse za oplodnju, ali i pripremate telo za period trudnoće.

Ukoliko se do trenutka planiranja trudnoće niste hranili izbalansirano, bilo bi poželjno da u tome uspete barem 3 – 4 meseca pre začeća. Benefiti su mnogobrojni, a jedan od razloga je što je tokom trudnoće mnogo teže popraviti status vitamina i minerala nego u periodu pre drugog stanja.

Opšta pravila u ishrani pre trudnoće

Bezbedan način unosa svih potrebnih nutrijenata je kroz raznovrsnu, izbalansiranu ishranu, bogatu voćem i povrćem, bez visoko procesuiranih grickalica, veštačkih zaslađivaca, kofeina i alkohola. Osim toga potrebno je uzimati i suplemente, najmanje par meseci pre začeća. Preporuke koje slede su opštevažeće, a o specifičnostima vaše ishrane svakako ćete se pre i tokom trudnoće posavetovati sa vašim ginekologom odnosno nutricionistom. 

1. Folna kiselina
Folna kiselina je posebno bitna za žene koje planiraju trudnoću i trudnice, jer njen deficit utiče na nepravilno zatvaranje neuralne tube kod ploda (nervni sistem embriona), povećan rizik od spontanog pobačaja i rupturu placente. Veće potrebe za folnom kiselinom u trudnoći nastaju zbog povećane eritropoeze kod buduće majke to jest povećanog stvaranja crvenih krvnih zrnaca.
Osim toga, veoma je značajna za pravilan razvoj fetusa i placente. Preporuke stručnjaka su da se 400 µg folne kiseline uzima putem suplemenata, a da se do još potrebnih 200 µg dolazi putem uobičajene zdrave ishrane. Sa uzimanjem folne kiseline kao i vitamina potrebno je početi barem 3 – 4 meseca pre nego što dođe do trudnoće. 

2. Omega 3 masne kiseline
Unos omega 3 masnih kiselina takođe se preporučuje pre trudnoće. Postoje istraživanja u kojima je pronađen pozitivan uticaj omega 3 masnih kiselina na reproduktivnu funkciju žena i muškaraca, odnosno na kvaitet jajnih ćelija i spermatozoida. Ishrana pre trudnoće bogata omega 3 masnim kiselinama podrazumeva konzumiranje riba poput sardine, lososa, bakalara, kao i ulje repice, seme lana, čija seme i orah.

3. Gvožđe
Trudnice su često anemične, naročito u poslednjem trimestru jer se potrebe za gvozđem udvostručavaju. Doktori zato naglašavaju da anemične žene treba da poprave krvnu sliku pre trudnoće jer je tada lakše popraviti status gvožđa nego kada telo već “opteretimo” trudnoćom. Par meseci pre trudnoće počnite sa dnevnim unosom namirnica bogatim gvozđem kao što su crveno meso, sočivo, pasulj i žitarice.

Za najbolju absorpciju jedite ga zajedno sa namirnicama bogatim vitaminom C, a odvojeno od namirnica bogatim kalcijumom. Pre i tokom trudnoće unos gvožda je poželjno postići i putem suplemenata, a dnevni preporučen unos je 27 mg. Studije u kojima je praćen uticaj suplementacije gvožđem u trudnoći ukazuju da suplementacija ima pozitivan ishod na masu i dužinu novorođenčadi i smanjuje rizik od prevremenog porođaja.

4. Kofein
Korišćenje kofeina u periodu planiranja trudnoće može negativno uticati na začeće. Ne pogoduje apsorbciji gvožđa i kalcijuma stoga ga treba ga smanjiti ili potpuno izbaciti. Izvor kofeina su kafa, čaj, crna čokolada, kao i koka-kola.

5. Regulacija telesne težine i fizička aktivnost
Ako planirate trudnoću i želite da ona bude uredna, jedan od preduslova je da imate optimalnu telesnu težinu.  To znači da ne budete gojazni, ali ni neuhranjeni. Osim toga, fizička aktivnost kao životni stil i stalna navika pozitivno utiču na začeće, ali i tok trudnoće. Najbolje ju je što ranije stvoriti, jer se lakše održava tokom trudnoće ako je postojala i ranije. 

6. Redovno pratite svoj zdravstveni status
Pored pravilne ishrane, pre trudnoće potrebno je da imate uvid u rezultate kao što su hormoni štitne žlezde, nivo šečera u krvi, gvožđe, hemoglobin, vitamin D i PAPA test.  Za još detaljnije analize bićete upućeni od strane lekara ako se pokaže da postoji potreba za tim. 

Balansirana ishrana pre i tokom trudnoće idealna je investicija za Vaše i zdravlje Vaše bebe. Uz malo truda, menjanja dosadašnjih navika i informisanosti, ona je itekako ostvariva.

Reference:

1. Stephenson J, Heslehurst N, Hall J, et al. Before the beginning: nutrition and lifestyle in the preconception period and its importance for future health [published correction appears in Lancet. 2018 May 5;391(10132):1774]. Lancet. 2018;391(10132):1830-1841.

2. Queensland Health. 2020. Pre-Conception. Dostupno na: Pre-conception | Queensland Health Pristupljeno: 22.11.2021.

3. Shmerling RH. Fertility and Diet: Is there a connection? Dostupno na:  Fertility and diet: Is there a connection? – Harvard Health Pristupljeno: 22.11.2021.

Podeli:

Ukoliko imate pitanja slobodno nas kontaktirajte.