Važno je znati

Dojenje bebe – ishrana, fizička i psihička spremnost mame

mamaVit2021
Kategorija bloga
14.06.2021.

Zašto je dojenje važno za bebu?

U prvim bebinim mesecima, dojenje je od izuzetne važnosti za bebino zdravlje i razvoj. Sadrži sve neophodne nutritijente, lako se vari i dostupno je kada god je to potrebno. 
Dojenje u prvih 6 meseci bebinog života omogućuje:
1. bebin pravilan rast i razvoj
2. hormone zaslužne za pravilno funkcionisanje organizma
3. nutritivne komponente koje bebu štite od razvoja bolesti (dojene bebe u manjoj meri imaju sklonost bljuckanju, dijareji, prehladama, infekcijama)
4. mikrobe koje stimulišu razvoj organa, imunog sistema i mozga
Pored mnogih benefita za bebino fizičko zdravlje, dojenje je proces tokom kog se stvara snažna veza između mame i bebe. Tokom dojenja luči se “hormon ljubavi” poznat kao oksitocin.

Dojenje za početnike

Nije uvek lako, ali ne mora da bude ni teško. Svako iskustvo je individualno, pa tako i “neprilike” vaših drugarica neće nužno biti vaše iskustvo. U prvim danima biće izazovnije, ali ubrzo ćete se i vi i vaša beba uhodati. To znači da ćete shvatiti koliko traju razmaci između podoja, koji je pravi položaj i koliko beba dugo želi da jede. Da biste došli do idealnog recepta za dojenje malo ćete eksperimentisati, a najviše osluškivati šta vam “kaže” vaša beba. Dojenje na zahtev najčešća je i najkorisnija praksa, barem tokom prvih par meseci bebinog života. Proces uobročavanja je drugačiji za svaku bebu, a zavisi i od volje i potrebe mame da formira vremensku strukturu obroka.

Zdravlje mame i dojenje

Osim što je izuzetno za bebin razvoj, dojenje je dobar izbor i za mamu. Uz zdrav režim ishrane i fizičku aktivnost, dojenje je odličan saveznik mamama u smanjenju kilograma nakon trudnoće. Dugoročno gledamo, dojenje je protektivni faktor od razvoja bolesti poput kancera grudi i jajnika, preterane gojaznosti, dijabetesa tipa 2, endometrioze. 

Pravilna ishrana tokom dojenja

Što se ishrane tiče, ukoliko ste do perioda dojenja bile sklone zdravom i izbalansiranom načinu ishrane, najverovatnije neće biti potrebe za promenama. Prošlo je vreme kada su iz ishrane bile izbacivane konkretne namirnice za koje se pretpostavljalo da mogu smetati bebama. Sada je aktuelan pristup u kome je dozvoljeno da jedete sve namirnice i pratite da li odgovaraju vašoj bebi.
Može se dogoditi da beba ima reakciju na određene namirnice, a jedan od primera je kravlje mleko. Stoga je jedino važno da pratite šta jedete i da znate ukoliko ste tog dana jele nešto novo, drugačije nego ranije. Saveti za zdravu ishranu tiče se konzumiranja raznovrsnih namirnica. To znači da u svakodnevnici konzumirate:
1. žitarice (po mogućstvu od celog zrna)
2. mlečne proizvode (čašu mleka ili jogurta)
3. hranu bogatu proteinima (meso, ribu, jaja)
4. puno voća i povrća

Ishrana i majčino mleko

Način ishrane majke utiče i na sastav mleka to jest na unos nutritijenata kod odojčadi. Nutritivne zalihe mogu biti u manjoj ili većoj meri iskorišćene tokom trudnoće, ali i kao posledica gubitka krvi na porođaju. Potrebno je unositi zdrave namirnice, koje sadrže sve potrebne vitamine. MamaVit vam može obezbediti dovoljan unos vitamina i minerala potreban tokom dojenja (saznaj više o Mamavit-u).

Podrška dojenju

Da biste mogli da neometano i bez stresa dojite svoju bebu, veoma je važno na koji će se način vaša neposredna okolina prema tome odnositi. Verovatno još važnije je na koji način ćete vi reagovati na komentare i savete koji neminovno dolaze do vas. Potrebno je da još pre porođaja sa partnerom razgovarate na koji način očekujete da će vam biti podrška. Da li će on noću ustajati po bebu, da li će je držati i nunati nakon podoja itd.
Osim toga, drugim članovima porodice koji će biti tu uz vas takođe je neophodno postaviti granice prema odlukama koje ćete samostalno ili sa partnerom donositi. To znači da ćete vi biti najbitniji kada treba da se “proceni” zašto beba plače, da li je gladna, da li se prejela itd. Nije retkost da mame koje doje bebe doživljavaju različite pritiske sa strane. Komentare da je njihova beba verovatno gladna i da kao posledicu odustanu od dojenja ili ga smanje. 

Savet zlata vredan

U današnjem svetu veliki akcenat se daje dojenju, a sve više stručnjaka je posvećeno baš tome. U vašoj neposrednoj sredini sigurno postoji patronažna sestra ili savetnica za dojenje koja će vam vrlo rado pomoći ukoliko budete imali pitanja. Osim toga, pedijatar kod kog ide beba vršiće stalne kontrole zdravlja i napretka vaše bebe.
Budite spremni da će ponekad povratne informacije i saveti biti drugačiji, ali uvek imajte u vidu da ste vi ti koji donose poslednju reč. Želimo vam puno sreće na početku dojenja i puno strpljenja da dojenje potraje onoliko koliko treba vašoj bebi.

Reference:

1. Ding K. 2019. How breastfeeding benefits you and your baby. BabyCenter. Dostupno na: Breastfeeding benefits for your baby and you | BabyCenter. Pristupljeno: 22.11.2021.

2. Stewart D. Diet for a healthy breastfeeding mom. Dostupno na: Diet for a healthy breastfeeding mom | BabyCenter. Pristupljeno: 22.11.2021.

Podeli:

Ukoliko imate pitanja slobodno nas kontaktirajte.