Važno je znati

Bebin razvoj: Kako da znam da moja beba dobija dovoljno na težini?

mamaVit2021
Kategorija bloga
25.04.2021.

Nakon rođenja bebe, njeno zdravlje postaje prioritet. Jedan od pokazatelja zdravlja jeste i dobijanje na telesnoj težini koje mora biti pod nadzorom lekara. Pročitajte zašto je ono važno. 

Zašto je važna bebina težina?

Redovno praćenje bebinog razvoja kroz težinu i dužinu predstavlja veoma važne informacije o sveopštem zdravlju bebe. Ukoliko beba ne dobija dovoljno na težini, to se može desiti iz više razloga. Jedan od razloga je da beba ne jede na pravilan način, na primer ako je reč o dojenju nije i dalje naučila kako da sisanjem dobije dovoljno mleka. Osim toga, moguće je da ne dobija odnosno absorbuje namirnice ispravno.

Razlozi za nedovoljno napredovanje u težini mogu ležati u gastrointestinalnim problemima ili drugim zdravstvenim teškoćama bebe. Zbog toga što je ishrana bebe krucijalna za njeno mentalno i fizičko zdravlje, lekari će tokom prve godine stalno pratiti bebin rast. Na rođenju, na izlasku iz porodilišta, kao i u mesecima koje slede, pedijatar će imati tačan uvid u to koliko beba dobija na kilaži, kao i kako se to odražava na njeno zdravlje. 

Koliko je normalno da beba izgubi grama u prvim danima života?

Zdrave bebe rođene u terminu u prvim danima nakon rođenja izgube od 5 do 10% od porođajne težine. Ovaj gubitak je očekivan jer se bebe rađaju sa viškom tečnosti u organizmu. Ukoliko beba pak izgubi više od 10%, pedijatar bi trebalo da prati bebino stanje i razvoj sa većom pažnjom. 

Koliko je očekivano da beba dobije na kilaži u prvim sedmicama nakon rođenja?

Obično se dešava da bebe počnu da dobijaju na kilaži nakon pet do sedam dana posle rođenja, a očekuje se da posle dve nedelje povrate porođajnu težinu ili budu i teže. Većina beba prati ovaj trend, dok  otprilike 10% zdravih beba nešto sporije uspeju da povrate težinu sa porođaja.

Na bebino napredovanje težine utiče mnogo faktora, između ostalog koliko brzo nadolazi majčino mleko ali i koliko beba želi da jede. Na primer, verovatno ćete primetiti da će nakon sedmog odnosno desetog dana od rođenja vaša beba želeti da jede češće ili više u odnosu na prethodne dane. 

Kako da znam da je moja beba jede onoliko koliko joj je potrebno?

Jedan od važnih pokazatelja na koji će vas uputiti i vaš pedijatar je broj pelena koje zamenite bebi u toku dana. Ako primetite da je pelena često suva, ali i da beba više dana nema stolicu obavezno na pregledu lekaru skrenite pažnju na to.

Između ostalog, neredovne stolice i česte suve pelene mogu biti znak da beba ne uzima onoliko hrane koliko joj treba za pravilan rast. U prvih mesec dana, dok beba ne nauči da pravilno jede i dok se još uvek stvara rutina hranjenja, bilo bi korisno da pratite kakve su pelene i svaki dan zapišete. Na taj način imaćete pravi uvid.

Šta da radim ukoliko sumnjam da moja beba ne napreduje dovoljno?

Ukoliko niste sigurni da li vaša beba jede adekvatno ili dovoljno, ali i da su suve pelene česte, najbolje bi bilo da bebu odvedete na kontrolu kod izabranog pedijatra. Lekar će vam dati smernice kako da sami efikasnije pratite bebino napredovanje, ali i koje su situacije kada je opravdano da ste zabrinuti i kada vam treba stručno mišljenje o zdravlju bebe.

Van toga, tokom redovnih lekarskih pregleda dobijaćete informacije o tome kako vaša beba napreduje. Imajte u vidu da svako odstupanje od očekivanog ne mora da direktno ukazuje da vaša beba ima zdravstenih problema. Ovo se posebno odnosi na prvi mesec kada se bebe razvijaju sasvim drugačijom dinamikom i kada se međusobno bolje upoznajete i razumete. 

Reference:

1. Dasher E. Newborn weight gain – what’s healthy and what’s not. BabyCenter. Dostupno na: Newborn weight gain – what’s healthy and what’s not | BabyCenter Pristupljeno: 15.9.2021.

2. Healthy Children. 2021. AAP schedule of well-child care visits. Dostupno na: AAP Schedule of Well-Child Care Visits – HealthyChildren.org Pristupljeno: 15.9.2021.

3. Flaherman VJ et al. Early weight loss nomograms for exclusively breastfed newborns. Pediatrics. 2015; 135(1):1-8.

4. Medline Plus. Well-Child visits. Dostupno na: Well-child visits: MedlinePlus Medical Encyclopedia Pristupljeno: 15.9.2021.

5. Paul IM et al. Weight change nomograms for the first month after birth. Pediatrics. 2016; e20162625.

Podeli:

Ukoliko imate pitanja slobodno nas kontaktirajte.